Dilimize yabancı dillerden giren pek çok kelime vardır. Ferforje dediğimiz kelime de Fransızcadan gelip yerleşen bir kelimedir. Ferforje kelimesi demirin yüksek ateşte dövülerek şekillendirilmesi anlamına gelir. Ferforje tekniği ile işlenen demir birçok alanda kullanılmaktadır. Pencerelere, merdivenlere, bahçelere korkuluk yapımında kullanılır. Ferforjenin diğer çitlere veya beyaz beton korkuluklara nazaran tercih edilmesinin sebebi daha estetik görünümde olmasıdır. Demir ustaları tarafından çok farklı şekiller ortaya çıkarılabilir. Ayrıca ferforjenin ham maddesi demir olduğu için diğerlerine göre daha sağlamdır. Yıkılması veya hasar görmesi oldukça zordur.

Mimari Önemi

Ferforje tekniği genel olarak süsleme ve korunma amacıyla kullanılsa da bugün gelişen mimari ile artık çok daha farklı ve orijinal tasarımlar ortaya çıkartabilir. Bir sandalye üretiminde bir ferforje tekniği kullanılabilir. Mimari açıdan pek çok alanda ferforje tekniği kullanılmaktadır.

Ferforjeyi Kim Yapar

Ferforje üretiminde demir ustaları çalışır. Demiri eritip şekil verme konusunda uzmanlaşmış ustalar ferforje alanında değişik tasarımlar ortaya çıkarabilir.

Ferforje Nasıl Boyanır

Evinizde veya bahçenizde bulunan ferforje korkuluklarınızı kendiniz kolayca boyayabilirsiniz. Bu iş için genellikle sprey boyalar tercih edilmektedir. Özellikle bahçe veya apartman kapılarında, korkuluklarında bulunan ferforjeler için uygun bir tekniktir. Sprey boya yerine yağlı boya da tercih edebilirsiniz. Bir fırça yardımı ile korkuluklarınızı dilediğiniz renge boyayabilirsiniz.

Demirin Eritilmesi

İnsanlık tarihi temel ihtiyaçlarını karşılamaya başladıktan sonra sanata ve estetiğe önem verildiğini gösterir. Bu durum çeşitli madenlerin bulunması ve araç-gereç yapımında kullanılmasında da kendini gösterir. Demir madeninin bulunduktan sonra ateşe maruz bırakıldığında eriyerek şekil değiştirdiği keşfedilmiştir. Bu keşif sanat tutkusu ile bir araya geldiğinde insanoğlu için sanat alanında üretim genişlemiştir. Demirin keşfedilmesi ve kullanılması çok uzun yüzyıllar önce ortaya çıkmıştır.

Demirin Erime Sıcaklığı

Madenler hammadde olarak kullanılırken eritilmesi ve kolay şekil alabilir hale gelmesi gerekir. Ancak bu sıcaklığın sağlanması çok da kolay değildir. Metaller genellikle erime sıcaklıkları çok yüksek madenlerdir. Demir metali yaklaşık olarak 1064 derecede erir. Bu sıcaklığın sağlanması için yüksek dereceli fırınlara ihtiyaç vardır.